Månadsarkiv: april 2015

Superhjältar – fast inte som vanligt

Marvel och DC Comics har haft ett strypgrepp på seriemarknaden länge, men de är inte det enda alternativet som finns för de som gillar superhjältar.

Idag tänkte jag ta upp lite annorlunda sätt att njuta av historier om människor som har övernaturliga krafter. Till att börja med så kan jag rekommendera ett par andra serieförlag:

– Vertigo (Mest berömda publikation: Sandman. Har du inte läst Sandman så gör det. Nu. Genast. )

– Dark Horse (mest berömda publikation: Hellboy. Även om jag gillar filmerna, så är Hellboy i serierna ganska olik sin filmgestaltning, lite coolare och mindre neurotisk.)

Förutom det här skulle jag också vilja rekommender en ny TV-serie som heter Powers. Förutom en uppsjö av mycket begåvade skådespelare (killen från Distrik 9 och Eddie Izzard som superskurk!), så är den härligt mörk och visar på ett par av de praktiska problemen med att ha superhjältar i en ”riktig” värld. Finns på Viasat och Playstation Network. Kuriosa: Playstation har producerat serien själv!

På samma tema finns det även en bokserie av Brandon Sanderson, mest känd för sin Mistborn-serie och även för att han var den som avslutade mastodontverket Wheel of Time efter att Robert Jordan tragiskt gick bort 1997 i en hjärtsjukdom. Hans bokserie heter Reckoners och handlar om en dystopisk, efter-katastrofen-värld där superhjältar (eller, rättare sagt, superskurkar) delat upp världen efter att delar av jordens befolkning mystiskt utvecklat superkrafter. Jag har läst första boken, Steelheart och blivit tillräckligt intresserad för att läsa andra böcker av Brandon Sanderson. Tyvärr var huvudpersonen en mycket irriterande tonåring så jag måste hämta mig från all teenage angst innan jag ger mig på bok 2 i serien; Firefight.

Till slut: ytterligare ett boktips. Soon I will be Invincible, skriven av Austin Grossman, handlar om ett helt annat perspektiv; Superskurkens. Dr. Impossible pratar om hur det måste finns en antagonist för protagonisten, och hur ruggigt svårt det är att få tag i bra underhuggare. Samtidigt får man följa en nybakad superhjälte med självförtroendeproblem som är inkastad i det superhjälteteam som jagar Dr. Impossible. Fotnot: Austin Grossman är tvillingbror till Lev Grossman, som skrivit den lite ojämna, men ändå fasincerande The Magicians-trilogin. Den har kommit ut på svenska också, men mer om detta en annan gång.

Glad Påsk!